#88: Berguv

Berguv

Berguv. Ingen presentation nödvändig. 540 mm (inte fullt utdragen 100-400 zoom med 1,4x förlängare) f/16, 0,8 s, ISO 100.

Det här är världens största uggla, Bubo bubo. Vissa säger att Blakistons fiskuv är världens största uggla. Handbook of the Birds of the World anger måtten 60 till 75 cm för Bubo bubo och 60-72 för Bubo blakistoni så låt oss komma överens om att berguven är störst. Och, som hos alla ugglor är berguvshonorna mycket större än hannarna så någonstans därute, kanske i Sverige, sitter en berguvshona och är den största ugglan i världen.

Berguven på bilden är den ena i Djurgårdsparet, de som bor i skogen bredvid Hjorthagen och nya Norra Djurgårdsstaden. En kollega berättade tidigare i veckan om hur hans mamma blev attackerad av en berguv så hon fick åka till sjukhus. Den satte klorna i ryggen på henne. Stackars henne. Om jag var ett djur som inte bodde inomhus skulle jag önska att inga berguvar fanns. En berguv sades ha tagit en ringmärkt pilgrimsfalk i just Naturskyddsföreningens Projekt Pilgrimsfalk. Tänk att till och med en hyfsat stor toppredator som pilgrimsfalk stryker med. Tänk att du är en pilgrimsfalk, naturens crème de la crème, och du sitter tryggt och sover. Så landar tre kilo uv på dig och punkterar hela din kropp med klor långa som ett barns fingrar. Tänk att berguvar bor här, i Ekoparken i Stockholm, i Västerås, i Tullinge, lite här och där, och är alldeles sjövilda.

Det är sällan jag ser berguvar, alldeles för sällan, så jag kan inte riktigt säga att jag känner dessa bestar. Trots vår haltande vänskap är plats #88 din, å du fantastiska djur.

Annonser

4 responses to “#88: Berguv

  1. Hur kunde denna brutala sälle lyckas förvärva sin ställning som symbol för klokhet och rättrådighet? Det förvånar mig inte alls att hon (?) avdagatog en pilgrimsfalk. Det syns ju på den stenhårda blicken. Det är väl ungefär som när Al Capone gjorde sig av med någon underboss, som blivit för kaxig. Nej, hon får inte gå till final.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s