#89: Djävulsskorpionfisk

Djävulsskorpionfisk

Fy farao vilken best. Den här djävulsskorpionfisken låg utanför ön Koh Tao i Siambukten, Thailand, 2013. 100 mm, f/16, 1/50 s, ISO 1600.

De ligger där, stilla, på botten. De väntar på att en liten fisk ska simma precis inom slukhåll. Djävulsskorpionfiskar är nämligen stenbottens slukhål. Intet ont anande simmar en liten fisk omkring och vips, öppnar sig botten och slukar en.

Djävulsskorpionfisken är så klart en mästare i kamouflage och kan smälta in lite här och där. Men kamouflaget är inte klart från början då deras gömsletaktik inte enbart bygger på att deras egna fjäll liknar bakgrunden; djävulsskorpionfiskar får nämligen hjälp av alger. Ett stort antal algarter, rödalger, kiselalger och grönalger, kan få fäste på fiskens små utväxter. En djävulsskorpionfisk med välutvecklad trädgård kan bli så väl kamouflerad att den till och med kan ligga mitt ute i det öppna och invänta sina byten utan att bli avslöjad som glupsk fisk.

Det finns många arter inom familjen drakhuvudfiskar men djävulsskorpionfisken (Scorpaenopsis diabolus) är min favorit. Med ett utseende av mardrömsmaterial och en glupskhet som får järvar att verka matvägrande gömmer sig den här rackaren på plats #89.

Lägg märke till att bilden ovan får stoppas in i de manipulerade bildernas fack. Jag har städat bilden från små vita ljusprickar orsakade av partiklar (fula och irriterande) i vattnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s