#95: Flygdrake

Flygödla

En flygande liten ödla av arten Draco spilonotus. Ofta tycker jag flygdrakar är svåra att hitta, men i Tangkoko sitter de lite överallt. Enda platsen jag också sett dem glida iväg; en kul syn! 400 mm, f/8, 1/320 s, ISO 1600.

Daenerys Stormborn i Game of Thrones skulle säker tycka den här draken är futtig. Den kan varken spruta eld eller flyga aktivt. Glidflykt är dess enda flygförmåga. Den verkar inte heller bevaka någon stor guldskatt likt Smaug. Drakar är ganska intressanta varelser rent kulturevolutionärt. Precis som glidflygningsförmåga uppstått flera gånger bland tropiska reptiler (förutom flygdrakar t ex även hos ormar och flygande gecko) verkar människans idé om drakar ha uppstått åtminstone två gånger oberoende av varandra och väl åtskilda geografiskt i människans historia; en uppkomst blev den östasiatiska draken och en annan uppkomst gav upphov till Daenerys draktyp. Den senare har sitt ursprung i Mellanöstern och Europa. Kul att tanken på drakar har funnits hos människan i några tusen år.

Men lämnar vi fiktionens värld är dessa flygdrakar något mycket ovanligt i ödlevärlden och det är faktiskt en rätt bisarr tanke att kunna vifta på revbenen. Lägger vi ihop glidflykt, revbensviftning, att de kan vifta med hakan och att det dessutom har glidflygit omkring små ödlor på jorden långt mer än 200 miljoner år (Icarosauros är daterad till 228 miljoner år sedan enligt nordamerikanska fossil) gör att Draco spilonotus intar en given #95 plats.

3 responses to “#95: Flygdrake

 1. Denna lilla flygare har uppenbarligen lagt ner stor möda på att anta en kamouflageteckning som gör den lika svår att urskilja på en trädstam, som den där ugglan du visade tidigare. Och så förstör draken alltihop med sina klargula vingar och dito skägg! Vad är vitsen med detta? Är det möjligen så att den kan fälla in och dölja de klargula hudflikarna, och på så sätt plötsligt försvinna, och därmed skapa förvirring hos det lystna rovdjuret?

  För övrigt har jag, såsom varande en äldre medborgare med tidsperspektiv, reflekterat över din grandiosa hundrablogg. Låt oss förflytta oss tre årtionden bakåt i tiden. Säg att jag då skulle ha velat komma över denna unika samling av andlöst vackra och fascinerande bilder med åtföljande intressanta texter. Det enda sättet hade då varit, att köpa ett inbundet praktverk för en eller annan tusenlapp. Men nu är det 2014, och då får jag ta del av det gratis. Och bland yngre personer betraktas detta som inte på minsta sätt anmärkningsvärt.

  Moral och värderingar förändras med tiden, och så ska det vara. Men detta innebär inte att jag är beredd att kritiklöst svälja alla nya attityder. Jag vidhåller till exempel envist att upphovsrätten ska respekteras. Att det är lätt att stjäla text och bilder innebär inte nödvändigtvis att sådan stöld ska legaliseras. Att i dagens IT-samhälle skydda upphovsrätten är mycket svårt. Kanske kommer det att visa sig vara omöjligt. Men detta är ingen anledning att omedelbart ge upp.

  Men nu är det som det är. Och i enlighet med tidens värderingar ger du mig denna fantastiska hundrablogg gratis. Jag kan inte annat än att buga djupt, och ödmjukt tacka för denna furstliga gåva.

  Och jag kan bara hoppas att alla kommersiella användare är medvetna om att dina bilder fortfarande är skyddade av upphovsrätt. I det avseendet har faktiskt ingenting förändrats på trettio år.

  Hälsningar
  Basti

  • Jag blev så glad av dina komplimanger att jag glömde de gula skinflikarna. Japp, de kan dölja allt gult fullständigt komplett. Men ska man antingen impa på partners eller överraska en fara kan dessa bjärta färger vara bra att ha.
   /Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s