#96: Guldblenniella

Blenniella

Guldblenniella (Blenniella chrysospilos) på c:a en meters djup. 100 mm, f/9, 1/200 s, ISO 1600.

Som direkt hämtad ur en PIXAR-film ploppar en Blenniella chrysospolis upp ur ett rör vid strandkanten. Nej, säger jag. Till vadå kan man undra? Jo, jag säger nej till namnet slemfiskar om familjen Blenniidae som denna Blenniella tillhör. Just den här arten kallas på engelska bland annat orange spotted blenny och redspotted blenny men som så många andra djur som bor långt borta från Sverige saknar denna art, mig veterligen ett svenskt namn. Jag tycker alltså inte det är lämpligt att använda det tyska namnet rotpunkt-schleimfisch som inspiration till ett svenskt namn. Då chrysos-delen i namnet kommer av ordet guld på grekiska föreslår jag istället att vi kallar den här arten guldblenniella, fint tycker jag.

Det är slående, precis som den tidigare avsaknaden av ett svenskt namn på guldblenniellan, hur lite vi vet om nästan alla fiskar i havet. Jag söker ofta vetenskapliga artiklar på sökmotorn Google Scholar och den enkla jämförelsen mellan gårdagens art gulärla och dagens art illustrerar hur lite det är känt om fiskar. En sökning på guldblenniella ger 26 resultat medan en sökning på den inte speciellt välstuderade gulärlan ger 6130 resultat. Om vi dessutom kikar på vad det är för slags artiklar som ploppar fram i sökningen på denna doldisfisk ser vi att de allra flesta artiklar sökningen gav var listor på olika arter man funnit vid olika platser. Alltså bara den mest basala kunskapen som finns. Som tur är Fishbase, där står det mesta som finns och sådant som Google Scholar inte finner. Hur som helst, vi vet så lite om fiskar.

Vad sjuttsingen har guldblenniellan på den här listan att göra? Jo, jag är hemskt förtjust i dessa arter som ofta hänger runt en medan man kanske letar efter något annat, och slemfiskar av olika slag finns nästan alltid i närheten. Just den här guldblenniellan levde i en grupp som slagit sig ner i rostiga gamla rör vid stranden på Ao Tanote, Koh Tah, en finfin thailändsk dyk/snorkelö i Siambukten. De var ständigt närvarande, kurragömmalekande i de gamla rören, medan jag letade åttaarmade bläckfiskar i närheten. Så fort blickarna gick mot rören var en guldblenniella där och höjde humöret på en med sin fantastiska uppsyn. Att de dessutom är nyfikna, lite som småvesslor, är kul. De slank runt i rören och tittade fram när de kände sig trygga för att spana in vad som försigick. Alla världens dåligt kända guldblenniellor, #96:e platsen är er!

Edit. Måste lägga till, att dagen efter det här inlägget vilket handlar mycket om hur lite man vet om fiskar kommer en nyhet (rapporterad här av SR vetenskap) som handlar om att små väldigt okända fiskar kanske är det talrikaste ryggradsdjuret i världen!

2 svar till “#96: Guldblenniella

  1. Pingback: #91: Saxstjärtsfysiljär | Bild & Naturhistoria·

  2. Pingback: #29: Grön chromis | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s