Skydd för djävulsrockor i Indonesien!

Dagens bästa nyhet måste vara att Indonesien lanserar ny strategi för djävulsrockabevarande.

ROcka

En djävulsrocka utanför Nusa Penida, Indonesien, en plats som alltid levererar fantastiska obsar.

Rockorna är minst lika hotade som havens hajar och fiskar mycket hårt. Indonesien ska nu jobba hårdare än någonsin för att vända den nedåtgående spiralen. En av morötterna är att rockorna lockar så pass mycket turister att en enskild rocka kan sägas vara flera miljoner i turistinkomst jämfört med någon tusenlapp död och fångad. Mary O’Malley som ledde en studie uppskattade den globala ekonomiska effekten av djävulsrocketurism till $140 miljoner jämfört med $5 miljoner värde i fiske. När de fiskas är det i huvudsak deras gälplattor man torkar och använder som sådan där så kallad traditionell medicin. Är det inte tigerpenisar eller noshörningshorn så är det djävulsrockegälar.

Rocke

Även denna fotograferad vid Nusa Penidas kust, där Indiska oceanen möter Stilla havet och rör runt i vattnet så det blir näringsrikt och fullt av gamla manetarmar som sticks och gör ont.

Kul med goda nyheter. Så här på en fredag!

Annonser

2 responses to “Skydd för djävulsrockor i Indonesien!

 1. Ja, så ligger det alltså till: Om du vädjar till människornas samvete och ansvarskänsla, när du försöker övertala dem att låta bli att döda de sista rockorna, då får du bara iskall tystnad till svar. Men om du kan visa att invånarna kan tjäna grova stålar på varje levande rocka, då ökar intresset kraftigt. Det receptet tror jag har funkat utmärkt i många fall, till exempel för de gorillor som hittills har överlevt, om än med nöd och näppe.

  Receptet borde kunna utvecklas, så att det kan användas även i mer vardagliga och småskaliga sammanhang. Jag tänker till exempel på Råstasjön. Jag har inget färdigtänkt förslag, bara en lös uppslagsända. Skulle man inte på något sätt kunna stärka de kringboendes drivkraft att skydda djurlivet på och vid sjön?

  Låt oss säga att Råstasjön blev allmänt känd för sitt unika djurliv. Detta skulle troligen öka värdet på lägenheterna vid sjön. Jag är rätt övertygad om att lägenhetsägarna i den situationen skulle kämpa med näbbar och klor mot den som försökte störa Råstasjöns fågelliv, och att media gladeligen skulle ställa upp på deras sida.

  Visst vore det vackrare om dessa invånare drevs av ädla motiv, i stället för av snöd vinning. Men om fågellivet räddas, så kan väl räddarnas motiv kvitta lika.

  En annan sådan situation är svårare att reda ut: Ett afrikanskt land – jag minns tyvärr inte vilket – fick se sina elefanter gå mot utrotning på grund av tjuvjakt i nationalparken. Men då dräpte man näven i bordet, och sa att nu får det tamefan vara nog. Man satte upp en styrka av råbarkade och tungt beväpnade parkvakter. Tjuvskyttarna jagades och greps med stor effektivitet. Minskningen av antal elefanter upphörde, och man fick till och med en viss återhämtning.

  Men parkvakterna var som sagt råbarkade. De lade inte fingrarna emellan. En del tjuvskyttar blev svårt misshandlade. Några, som begick misstaget att beskjuta parkvakterna, fick svar med samma mynt, och en och annan fick plikta med livet. Vakterna kritiserades hårt. Regeringen blev utsatt för hård press, och slutligen gav man efter, och slopade vaktstyrkan. Och nu är parkens elefanter återigen nära utrotning.

  Här har vi alltså ett svårlöst dilemma. Får man skjuta en människa för att rädda en elefant? Jag är inte politiker eller ansvarig tjänsteman. Jag har full frihet att säga vad jag tänker. Och mitt svar på frågan är ja.

  Hälsningar
  Basti

  • Nu är du hård tycker jag. Det är ingen hemlighet att arter och individantal minskar, så gillar man både arter och individantal får man väl gripa efter halmstrån. Låt oss slippa välja mellan att skjuta vare sig elefanter eller människor. Trevlig helg Basti!
   /Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s