Skäggmesar i Tyresö

Just nu smiter en liten flock på 8-12 skäggmesar omkring i vassen mellan nybyggnationerna vid Tyresö strandängar. Kanske inget säljargument för byggfirmorna direkt. Tjusiga och exotiska varelser är de i alla fall. Men just den här hannen är inte från Tyresö utan fångades vid ringmärkning i Tåkern, Sveriges skäggmesmecka.

Skmes

En skäggmeshanne. Sveriges schysstaste mustascher bland fåglarna? Bild tagen under ringmärkning vid Tåkern, september 2012. 100 mm, f/8, 1/250 s, ISO 1600, med blixt.

Skäggmesar gillar ofta solsken och fint väder, så de är inte alltid så lättflörtade i Sörmland under regnigt februari. Vind och blåst ger mycket markkryp och istället för att visa upp sig i vassvipporna gömmer de sig på isen i jakt på nedfallna vasstrån.

Skäggmes

Här en skäggmeshanne från flocken vid Tyresö strandängar. Den tuggar just på ett vassfrö. Ta bussen till ändhållplats och ett uns tålamod så kan du se dem fint. 700 mm (500 + tc), f/5,6, 1/250 s, ISO 3200.

Bilderna från igår under klart otillfredsställande förhållanden. 700 mm på frihand med manuell fokus för det är vasstrån precis överallt, mest i vägen, vilket gör att autofokus åker jojo mellan oändlighet och närgräns. Lägg till ljusbrist och det inte försumbara problemet att de små mesarna rör sig som råttor. De pilar snabbt omkring…

Skmes

Också skäggmes från Tyresö strandängar. Med besvär… Samma inställningar som ovan.

2 responses to “Skäggmesar i Tyresö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s