Gamla gråtrutar på is

Gråtrutar, is och snö är en bra kombination. Den här flocken vilade imorse vid Lilla Värtan där isen växer till sig. Dessa dagar har det varit mycket snack om ålder på fåglar i och med att flamingon Greater avlivades på djurparken Adelaide zoo vid 83 års ålder (länk till DN:s artikel). Det är en hisnande tanke att Greater kom till djurparken 1933.

Gråtrutar påis

Gråtrutar som vilar på Lilla Värtans is. 400 mm, f/5,6, 1/1000 s, ISO 1600.

Hur gamla blir då gråtrutar? Tack vare ringmärkning vet vi att vilda gråtrutar lätt blir över 30 år, Europarekordet ligger på 34 år och nio månader (klicka här och kolla alla Europarekord!). Så vem vet, kanske någon av de här trutarna på isen vilade i vinter-Stockholm även som ung, någon gång på tidigt 80-tal. Istället för SUV:ar rullade då flotta nya Volvo 245:or över Lidingöbron strax söder om isen där de står, mellanspetten hade ännu inte utrotats i Sverige och barnagan hade ganska nyligen blivit förbjuden.

 

Annonser

4 responses to “Gamla gråtrutar på is

    • Trots att jag varit mkt lyckligt lottad och aldrig levt med våld, eller hot om våld, minns jag barnagaförbudet, känslan att som barn ha rätten på sin sida. Stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s