Trädkrypare vid Råstasjön och Sveriges minsta fåglar

Mest pratas det om vattenrallar och hägrar, så klart, när man pratar fåglar i Råstasjön. Men skogen på norra sidan av sjön innehåller flest arter, varav många är riktiga doldisar. Här en av de mesta doldisarna, en trädkrypare som gärna kryper förbi på träden när man står och tittar på vattenrallarna (japp, inte bara en utan två!). Trädkryparen har ett bra namn, för det är just det den gör, kryper på träd, uppåt.

Trädkrypare

Trädkrypare kryper uppför ett träd vid norra Råstasjöns sumpskog. 100-400 zoomen vid 390 mm (det hade åkt in lite av misstag…), f/5,6, 1/500 s, ISO 3200.

Trädkrypare är en av våra absolut minsta fåglar i Sverige. Den väger lika pyttelite som en gärdsmyg men är längre, den är visserligen lite tyngre än en stjärtmes men betydligt kortare. Kanske är gransångare både mindre och lättare? En liten gransångare är i alla fall kortare än en trädkrypare, men kanske inte lättare. Kungsfåglar är i alla fall minst i Råstasjön. Och i Sverige. Nej, det här blev alldeles för rörigt, hur står det egentligen till med Sveriges minsta fåglar?

Listan över Sveriges minsta fåglar är helt okomplicerat vad gäller längd. Trots litenheten är den pyttiga trädkryparen inte ens i närheten med sina ståtliga 12,5 cm i längd (näbbspets till stjärttippen). Så här ser längdlistan ut.

  1. Kungsfågel 9 cm
  2. Gärdsmyg 9,5 cm
  3. Mängder av andra småfåglar som är ungefär 10-10,5 cm, som till exempel gransångare

Tar vi bara hänsyn till vikt är fortfarande kungsfågeln ohotad etta på minstinglistan, men sen blir det besvärligt:

  1. Kungsfågel 4-6 g
  2. Trädkrypare! Men på delad andra plats med massor av andra arter som också väger omkring 8-9 gram som t ex gärdsmyg, gransångare, pungmes

Det är alltså vikten (framför allt i handen vid ringmärkning) som gör att trädkrypare känns exceptionellt små, de väger bara knappa 9 gram. Det är fluff på hög nivå. Det är kanske trots allt på sin plats att börja med att sätta förstaplatstagaren kungsfågelns vikt i perspektiv. Om du tänker dig en vanlig portionssnusdosa så väger en liten kungsfågel lika lite som fyra portionspåsar snus. Ett lätt litet ryggradsdjur. För att istället få lite perspektiv på trädkryparens 9 gram kan vi jämföra med en klassisk ASSA hemnyckel som väger hela 15 gram (kan det stämma?), ett enstaka brunstensbatteri i klassisk Freestyle-storlek (LR6 eller AA) på samma 15 gram eller den microlilla Ipod Shuffle:n som bara väger 11 gram.

Vattenrall

En vattenrall väger knappt mer än en Ipod Mini trots att den ser gigantisk ut i jämförelse med gärdsmygar, rödhakar och blåmesar som lurar runt träsket i norra Råstasjön. Här vattenrallen i sin pöl med både lite snö och grönt, den 19/1 2014. 700 mm (500 + 1,4x converter), f/5,6, 1/250 s, ISO 3200. 700 mm handhållet är alltid en utmaning med så långa tider, men ibland så!

En Ipod Mini är inte heller särskilt stor, men med sina 100 gram är det en riktig tungviktare i småfågelvärlden, och faktiskt lika tung som en lätt vattenrall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s