Fira pingvinmedvetenhetsdagen!

Den 20 januari är alltid pingvinmedvetenhetsdagen! Eller, som man säger på engelska Penguin awareness day. Det måste firas med en pingvinbild och en länk till Penguin awareness day-facebookgruppen samt till gruppen som också propagerar för den kommande Världspingvindagen som går av stapeln den 25 april varje år.

Pingu

Den här sydafrikanska pingvinen låg och slappade i medelhavsvegetationen vid Boulderstranden (Boulder’s beach) söder om Kapstaden; en skön höstdag i augusti 2010. 400mm, f/5,6, 1/2500 s, ISO 400.

En sådan här dag kan man ju också fira med att ge en liten bild av hur ett pingvinliv kan gå till. Dessa sydafrikanska pingviner har studerats en hel del. Kenneth Nagy och några kollegor ville veta mer i detalj om de här små liven. Små och små kan man ju tycka då endast ett fåtal vilda svenska fåglar kan mäta sig med dessa tungviktare. De väger in på hela 3-4 kg, visserligen inte i närheten av en knölsvanshanne, men klart i stil med en biffig havsörn. Kenneth och hans kollegor Roy & Rory (har de en mack ihop?) tog reda på vad pingvinerna gör med all sin energi. De injicerade vatten i pingvinerna, men inte vilket vatten som helst, utan vatten där delar av väte- och syremolekylerna bytts ut till tyngre varianter (deuterium och 18O). Genom att ta flera blodprov, ett när man startar och ett annat efter någon aktivitet, så kan man mäta hur mycket energi pingvinerna gjort av under tiden genom att man vet vilken energiåtgång som svarar mot den takt i vilken deuterium och 18O försvinner ur kroppen.

Genom den här metoden kunde de räkna ut att pingviner jobbar hårt för att skaffa mat. Det kan te sig hopplöst när man läser att pingvinerna lägger nästan hälften av all sin energi på att skaffa mat, det vill säga fylla på med energi. Låg verkningsgrad? Njae, snarare dyrt leverne kanske. Det kostar nämligen 9.8 gånger mer energi att simma omkring i den södra Atlantens kalla vatten än det gör att bara vara pingvin. För att klara allt detta måste de lägga en femtedel av all sin tid på att skaffa maten. Under häckning är livet etter värre, det behövdes nämligen c:a 76 kg ansjovis (stapelföda!) under den 70-dagarsperiod två föräldrar tog hand om och födde upp två barn. En ensam vuxen pingvin behöver c:a 138 kg fisk per år. Allt detta står att läsa i den förträffliga studien Energy utilization by free-ranging jackass penguins, Spheniscus demersus, Ecology, 65, 1648-1655 publicerad 1984. Passande då en sån här stor dag behöver pingvinfakta en masse!

Edit. Märkligt hur det alltid blir fel någonstans (läs korrläsning är kanske inte min bag).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s