T-rex beskyddar granen! Tyvärr bara en illusion…

Vårt nervsystem är helt underbart – förutom att det gör vår vardag dräglig, och till och med även njutbar (för att parafrasera några kaliforniska evolutionärpsykologer) så möjliggör det att vi blir gravt lurade av illusioner och synvillor. Illusionerna med T-rexar med snurrande huvuden och flickornas drakar är så häpnadsväckande att jag var tvungen att ladda ner en pdf-fil och klippa till min egen lilla skräcködla under middagen.

Här presenterar jag därför vår alldeles egen Tyrannosaurus rex, den vakar över vår gran och vad du än gör släpper den inte dig med blicken!

Som du ser på slutet av klippet uppstår illusionen på grund av att vår hjärna ser ett ansikte (djur eller drake, spelar ingen roll) och ansikten tolkas som konvexa medan den klippta pappersskräcködlan är egentligen vänd åt andra hållet! Om du laddar ned T rex-bildfilen kan du göra en egen T. rex. Risken är stor att du först blir besviken när du vikt klart. Vår stereosyn gör det svårt för illusionen att vara effektiv i verkliga livet så att säga. Men viker du ihop den och spelar in en liten film på mobilen så ser det mycket snyggt ut.

Läs mer på slate.com!

Edit. Märkte att jag satt utropstecken efter alldeles för många meningar så jag tog bort en hel del sådana.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s