Dagens överraskning – clownfisk suger på anemon

Ibland blir man förvånad när man går igenom gamla bilder, för inte lade jag märke till att den här lilla clownfisken hade en anemonarm i munnen när jag tog bilden.

Clownfisk

En vanlig clownfisk (Amphiprion ocellaris) som, ja, suger på en anemonarm. Bild tagen utan blixt, 100 mm, f/7,1, 1/1000 s, ISO 1600 utanför Pulau Perhentian Besar, Malaysia.

Varför ska man inte äta anemonarmar kan man då fråga sig. Jo, anemoner är nässeldjur (Cnidaria) och har nässelceller. Dessa är direkt obehagliga. Man kan tänka sig en nässelcell lite som en en tunna med lock, apterat med ett giftpilsförsett armborst. Om någon nuddar tunnan exploderar den och giftpilen skjuts oundvikligt rätt in i ens bål. Bra för anemonen som vill fånga mat, dåligt för bytet som vill simma vidare. Men, eftersom alla sett Nemofilmen är det så klart allmänt känt att vissa djur lever i/hos/på anemoner trots nässelcellerna, som clownfiskar.

Tillbaka till anemonarmsugandet. Söker man info om det här finner man att vissa akvarister (som jag hoppas inte köper viltfångade fiskar) sett liknande beteende i sina akvarier. Det verkar inte som att fiskarna skadar anemonerna. Jag har inte funnit någon direkt övertygande förklaring bland de akvaristfora jag besökt. Den mest udda förklaring jag läst är att clownfiskarna missbrukar anemonarm, som det stod här ”looks like she’s getting some serious kicks out of it”.

Går man till den vetenskapliga litteraturen hittar jag inget konkret om just missbruk, men däremot en föredömlig översiktsartikel av Ates, från 1989, som skriver om vilka fiskar som äter anemoner. Det visar sig där att vissa firrar gärna äter anemoner, nässelceller till trots. Några exempel  är blåsfiskar, havsrudor och faktiskt även havsmus (med det fantastiska vetenskapliga namnet Chimaera monstrosa).

Men, Ates tar även upp två exempel på att faktiskt clownfiskar kan äta anemon! Är det det clownfisken ovan gör? Den här studien är gjord av Mariscal och publicerades 1970. Där skriver Mariscal att det faktiskt inte är helt ovanligt att clownfiskar äter på sina värdar! Hen skriver att många, precis om akvaristerna, har sett det här i akvarier för ett flertal art, men även observerat detta ske i fält hos Amphiprion nigripes, en nära släkting till den vanliga clownfisken. Anemoner skyddar och kanske matar sin clownfisk, som i sin tur skyddar, och kanske matar sin anemon. Man ska vara mån om sin anemon!

Arg clownfisk

RÖR INTE MIN ANEMON!!! Argast på revet och mån om sin anemon som ger både mat (!?!) och skydd. Också Pulau Perhentian Besar, juli 2013. 100 mm, f/4.0, 1/500 s, ISO 1600.

Så, kanske störde jag fisken mitt i middagen, eller tycker du det ser ut som firren ovan ”[is] getting som serious kicks out of it”?

Referenser

Ates 1989 Fishes that eat sea anemones, a review. Journal of Natural History, 23:1, 71-79.

Mariscal 1970 The nature of the symbiosis between Indo-Pacific anemone fishes and sea anemones. Marine Biology 6.1 (1970): 58-65.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s