Knipa sätter gräsänder i knipa

Jag tycker det alltid är kul när man blir förvånad. Veckans förvåning kom när jag stannade till vid Stockholms ström för att försöka ta några skrattmåsbilder likt den här:

Skrattmås

Ung skrattmås lyfter från Strömmen. 400 mm, f/5,6, 1/500 s, ISO 3200 och blixt på blixtarm med blixtförlängare (Better Beamer).

Trots måsarnas överlägsna estetiska närvaro kunde jag inte låta bli att lägga märke till en annan ungfågel, en ung kniphanne. Knipor (Bucephala clangula) är små dykande änder som ser väldigt roliga ut när de spelar på våren (tänk bakåt-med-huvudet-i-för-hög-fart = nackspärr, eller åtminstone en whiplash-skada), har gett namn (?) åt en Bond-film (Goldeneye) och låter lustigt om vingarna när de flyger (lyssna här).

Men just den här lilla kniphannen verkade mest terrorisera gräsänderna.

Knipgräsandsbild

Knipa med gräsandsoffer. Samma inställningar som ovan.

Det är som sagt kul när man blir överraskad. Den här lilla kniphannen, som väger betydligt mindre och är mycket kortare än en gräsand, jobbade rätt hårt för att köra bort gräsänderna där jag stod och kastade ut mat till måsarna. Vad kan då en knipa, med sin lilla lekamen, göra mot en gräsand?

Knipa simmar lågt

En dykredo knipa på väg mot de matkonkurrerande gräsänderna. Samma kamerainställningar även här.

Jo, knipor är som sagt dyktiga dykare. Knipan simmade, lågt som tusan, mot gräsänderna och när den närmade sig ett tilltänkt offer dök den ner. Man ser ju tyvärr inte vad som sker där nere, men på ytan blev dess undervattensframfart tydlig då plötsligt gräsand efter gräsand spratt till, lite paniskt, och halvflygande lämnade platsen. Kanske nafsade den dykande knipan gräsänderna på magen eller i fötterna? Hur som helst tömdes vattnet på gräsänder som måste tyckt det var rejält obehagligt med en attackdykande knipa som konkurrent om matbitarna. Kvar blev knipan, och måsarna. Ser fram emot fler knipmöten i Stockholms ström under vintern. Snipp snapp snut, så var denna knipberättelse slut!

2 svar till “Knipa sätter gräsänder i knipa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s