Djur vid Råstasjön VI: Sommar och Frasse terroriserar

Frasse Fräs var namnet pappan fick medan modern, som blev kallad Fia, låg och ruvade. Fia och Frasse är Råstasjöns, och även bland världens, tyngsta flygande fåglar då de väger in sig kring 10 kg-strecket (hannar en bit över och honor en bit under). Med 10 kg tunga kroppar och ett vingspann kring hela 2 m är det inte konstigt att man ryggar tillbaka när när de kommer hotandes med utbredda vingar och väsande näbbar.

Knölsvan

Frasse Fräs var på mycket dåligt humör idag när han fick mat på fel sida stigen.

En rolig sak med Frasse är att han är ringmärkt, och därför lätt att känna igen. Fia och Frasse har reviret i sjöns östra del och de är vana vid folk och tillåter en att komma riktigt nära (framför allt om man har bröd med sig) så det är då enkelt att se Frasses ring med det individuella ”numret” är X8619. Den ringen fick han vid just Råstasjön i juni 2011. Om man rapporterar ringar till Naturhistoriska riksmuseet får man reda på saker om den ringmärkta fågeln, som Frasse. Nu vet jag att han är en riktig betongsvan. Förutom att hänga i Solna på sommaren spenderade han till exempel vintern vid Stockholms ström där matningsflotten ligger. Någon gång i april flög han sen till Råstasjön och jagade bort de ungsvanar som spenderade sin vinter i sjöns östra vak (en av ungsvanarna är med i det här inlägget).

Idag var han extra fräsig. Varför då? Jo, nu har han och Fia fått fem fina ungar som måste försvaras ivrigt! Jag måste erkänna att jag begick ett besvärligt misstag idag. Min dotter, hennes bästa kompis och jag var vid sjön för att just mata Frasse och när vi kom till bron vid östsidan stod han där med sina ungar.  Ungarna och Fia stod på sjösidan av vägen och vi började mata Frasse på Arenasidan av vägen. Det som hände var att alla, joggare som hundägare, kom mellan Frasse och hans ungar. Illa. Ilsket hoppade han på den ena människan efter den andra, tills vi insåg vår fadäs och bytte matningssida. Det är fascinerande att se hur effektivt en knölsvans hotbeteende är, nästan alla blir rätt skraja när 12 kg svan kommer fräsande. Man får då ta fram sitt gamla djurtränarmantra: ”You are bigger, you are stronger, you are smarter than the [fyll i godtycklig ofarlig djurart som höna, katt eller varför inte knölsvan]”. För även om Frasse biter det hårdaste han kan börjar det knappt ens blöda. Men läskigt ser det ut!

Knölsvansunge

En av Fia och Frasses fem ungar som kläcktes för ett par veckor sedan. Bland annat stort huvud, stora ögon och kort näbb gör att vi tycker att dessa svanungar är rätt oemotståndliga.

Inte bara Frasse och Fia har ungar nu. Råstasjön är bokstavligen fullproppad av fågelungar just nu. Gulliga dunungar överallt. Att djurbarn har stora runda huvuden, stora ögon, korta näbbar eller nosar gör att de uppfattas som väldigt gulliga. Detta passar bra på alla svan-, gås- och andungar som är svåra att motstå och gör att man gärna slänger lite extra mycket bröd till just dem! Gullighet hos djurbarn är ett så utbrett fenomen att jag tycker det är lika överraskande varje gång man stöter på fula ungar. Vad är det till exempel med de där sothönsen?

Sothöna

En sothöneunge. Faderskänslorna vill liksom inte riktigt tända till vid åsynen av denna lilla best…

Sothönsen är talrika i Råstasjön och de livar verkligen upp. De märks. Sommar som vinter. Ungarna som nu kläcks har något väldigt urtidsaktigt över sig med sin kombination av avsaknad av fjädrar på huvudet och gula och röda glesa spröt. Föräldrarna är det som vanligt också bra drag på. Få fåglar i Råstasjön har så regelbundna och våldsamma slagsmål som just sothönsen.

Sothöns

2 mot 1…

Läskigt våldsamt ser det ut ibland…

Sothöns

Den ensamma sothönan som kom i fel revir fick verkligen på däng.

Så, det var lite action från dagens Råstasjöbesök. Sjön är nu så full av liv att man totalt glömmer bort att den ligger mitt i stan bara 7 km från T-centralen. Ungar har börjat kläckas i skrattmåskolonin, sumpskogen är grön och full av sång och entusiaster från Rädda Råstasjön-nätverket står fortfarande i sydvästhörnet av sjön och delar ut information och pratar med intresserade om sjöns möjligheter och det hot mot växt- och djurlivet som Solna kommun utgör. Nätverket släppte följande pressmeddelande häromdagen, läs om du är intresserad.

Edit: Rättade massa fal… [Sic!]

4 svar till “Djur vid Råstasjön VI: Sommar och Frasse terroriserar

  1. Pingback: Här kommer Bibbi Hybrid | Bild & Naturhistoria·

  2. Pingback: Går du vid Råstasjön? Håll utkik efter Frasse. | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s