Zombierovfluga

Letade, utan framgång, efter nå’t annat än rovflugor ikväll. Men, denna zombie satt högst upp på en ekstubbe. På ett sätt är zombie inte en dum beskrivning. Denna rovfluga, en av de största och flottaste i Sverige i min smak, är en Laphria flava. En härligt hårig best. Men just denna betedde sig inte som rovflugor bör göra, flyga iväg när man närmar sig. Istället satt den här kvar, hur nära jag än kom.

Laphria

En Laphria flava som satt på en ek. 4 bilder ihoplagda för ytterligare skärpedjup. 1/125s, f/16, ISO 100 med MP-E 65mm objektiv och 580EXII blixt med diffusor. Bakgrund mörk och ”studioaktig” pga blixten står för ljuset.

Den här flugan måste ha blivit parasiterad av något. En äcklig grej med vissa parasitmaskar är att de påverkar värdens beteende. Kanske hade den här rovflugan en parasit som gjorde den passiv och uppåtklättrande så kanske en fågel äter upp den imorgon. En liten pusselbit som ytterligare stärker parasittanken är att rovflugans stackars bakkropp var alldeles smal och tom. Kanske för att parasiten tömt flugan på resurser. Det förklarar i så fall också varför flugan just nu blivit passiv och suicidal.

Mer känt är till exempel sniglar som blir parasiterade och påverkade så de kryper högst upp på blad för att bli uppätna av fåglar som i sin tur blir värd åt den lilla parasiten… För de icke-kräsmagade rekommenderas den här videon: Youtubelänk

Ett svar till “Zombierovfluga

  1. Pingback: #92: Laphria flava | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s