Hur bygger man en lång spetsig vinge?

Silltrutar är lite av Sveriges albatross. En elegant mås där dessutom många av dem flyttar hela vägen till centrala Afrika. Svenskringmärkta silltrutar har återfunnits i länder som Angola, DR Kongo och Kenya. I  Svensk Ringmärkningsatlas (volym 2 som finns här)  berättas det också om en silltrut som kläcktes i Hälsingland och återträffades på dynerna vid Skelettkusten, Namibia, hela 9 122 km bort.

Silltrut

En silltrut som bor i Stockholms skärgård. Visst har den en skön albatrossstil! Bild tagen igår med Canons 100-400mm zoom vid 170mm, f/5,6, 1/5000s, ISO 1600.

En egenhet som våra långdistansflyttare delar med varandra, oavsett om vi pratar om silltrutar eller ladusvalor, är de långa och smala vingarna. Smala vingar är mycket ekonomiska och därför ser vi längre och spetsigare vingar på en lövsångare (tropikflyttare) än en gransångare (flyttar mycket kortare), en näktergal (tropikflyttare) än en rödhake (medeldistasflyttare) och så klart hos en silltrut i jämförelse med en havstrut.

Silltrutvinge

Silltrutvinge i detalj. De röda strecken visar yttersta och innersta handpennornas ungefärliga längd.

Det är inte så knepigt att göra en lång smal flygplansvinge, det är ju ”bara” att bygga en spetsigare vinge, men fågelvingarna byggs ju av fjädrar. De flesta fåglar har 10 vingpennor som kommer från den skelettdelen som är homolog med vår hand. De kallas handpennor. Homolog betyder att delarna har samma ursprung och våra händer och fåglarnas händer delar ett ursprung några 100 miljoner år tillbaka i tiden när ett tidigt ryggradsdjur utvecklade framhänder. Dessa framhänder fanns också hos den förfader vi däggdjur delar med fåglar och reptiler. Hur som helst. Vill man bygga en riktigt spetsigt vinge för att flyga billigt till Afrika på vintern är det enklast att göra riktigt långa handpennor ytterst i vingen medan de inre handpennorna är relativt sett mycket kortare.

Jämför vi med stannfåglar har vissa arter extremt runda och korta vingar. Titta på skator!

Skata

En skata med sina korta och runda, men ack så vackra, vingar. Bilden tagen med Canons 500 mm-objektiv vid f/4, 1/1250s, ISO 1600 och en 580EXII-blixt.

Vinsten med en kort rund vinge är till exempel manövrerbarhet. Hoppar man mycket på marken och inne i täta trädkronor är silltrutsvingar nog mest bara i vägen. Bättre med en rund, manövrerbar och snygg svartvit skatvinge.

Skatvinge

En skatvinge i detalj som jämförelse med silltrutsvingen ovan. Armpennorna är nästan lika långa som de längsta handpennorna.

Spetsigheten kommer alltså från längdskillnaden mellan de yttersta och de innersta handpennorna. Men längden då? Jo, klart att det här förhållandet mellan yttre och inre handpennor påverkar vingens längd, men en så extremt lång vinge som silltrutar, albatrossar och vissa rovfåglar har kommer av att antalet armpennor varierar. En silltrut har över 20 armpennor medan en skata bara har sex! Havsörnar är bra exempel på långa men trubbiga vingar. Längden på vingen beror mycket på att havsörnar har massor av armpennor!

Havsörn

Havsörnsvingar är långa, men inte lika spetsiga som silltrutars. De har lika många handpennor som skator men betydligt fler armpennor. Bild tagen med ett 500mm-objektiv med en 1,4x förlängare på vid f/5,6 1/640s, ISO 1600.

Gillar du vingar? Inget slår ringmärkning där man får titta hur mycket som på fåglars vingar. Spännande skönhetsupplevelser trots att man kanske bara fångar små vanliga svenska arter. Är du intresserad av att titta närmare på fåglar? Hör då av dig till en regionalförening (till Sveriges ornitologiska förening) där du bor så kanske de kan tipsa dig om hur du kan besöka en fågelstation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s