Mindre vattensalamander stillar vårhetsen

Det är lätt att drabbas av känslan att våren snart är slut. Lätt panik kan infinna sig vid tanken på att det är ett år kvar, knappt tills första bofinken dyker upp nästa år. Herregud, jag har redan sett årets första svartvita flugsnappare! Hur som helst fick jag lite ro i kroppen härom dagen när jag hittade tre små, mycket små, mindre vattensalamandrar (Lissotriton vulgaris) som fortfarande gömde sig under lite bark utan att ha hunnit smyga ner i en damm och leva sommarens vattenliv.

Salamander

En mycket liten mindre vattensalamander. Den var inte längre än kanske drygt 2 cm mellan nos till slutet av svansen. 7 bilder stackade för skärpedjupet, 1/200s, f/8, ISO100 med MP-E 65mm. Klicka på bilden så blir den lite större, och lite skarpare.

Det finns inte mer än knappt 600 salamanderarter i livet idag på jorden. Två arter finns i Sverige. Det är lite förvånande att vi faktiskt har en större andel (3,3 promille) av världens salamanderarter här i kalla Sverige än vi har andel häckfåglar av jordens alla fågelarter (c:a 245 av 9 000 vilket ger 2,7 promille).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s