Exakt två år sedan…

Det låg snö kvar, lite, även för två år sedan idag. Den 9 april 2011 kändes ändå mycket vårigare. Det var varmare och det var betydligt vårigare. Här några bilder från idag, fast 2011.

Skogsduva

Kvällsljuset lyser fint på en skogsduva som landar på en pinne bara ett par meter ifrån sitt bo.

Lite tidigare under dagen hade skogsduvorna haft tokspel, bokstavligen. Det ser ut som att de ska spricka, hannarna, när de blåser upp sig och trycker fram sina ugglelika ooh-oh’, ooh-oh’. Skogsduvorna är betydligt skyggare än sina större släktingar ringduvor och kan vara svåra att komma ”inpå kroppen”.

Spelande duva

En skogsduva på bristningsgränsen? De blåser upp sig under ett tag, sedan sätter dem igång, och pumpar ut sitt spelläte. Fina djur!

Bilderna är tagna i Ekoparken i Stockholm, eller Nationalstadsparken som den också kallas. Beståndet gamla ekar är stort i Ekoparken. Bohål för hålhäckande fåglar är det väldigt gott om. Mycket trevligt! Förutom skogsduvor är gott om starar i Ekoparken. De gillar gamla hackspettshål som passar dem perfekt.

Stare

Starhanne kikar ut ur sitt bohål.

En rolig egenhet med starar är att de märkligt nog har en liten stereotypisk bebisdetalj på den innersta delen av undernäbben. Evolutionen verkar inte förstått att massor av föräldrar blir galna på klädbutiker som envisas med att ha bebisblå kläder till pojkar och ljusrosa kläder till flickebarn. Starhannar har nämligen just ljusblå innernäbb medan starhonor är ljusrosa på samma ställe. Föga förvånande saknas kanske genusperspektivet bland häckande starar, i alla fall vad gäller färgvalet…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s