Förväntade och förvånande vårtecken

Sånglärkorna sprang omkring på åkrarna söder om Tyresta idag. Mest hängde de på jordfläckarna och bland det platta bruna gräset som hittat upp ur snön.

Lärka

Sånglärka. En förväntad vårart. Bättre sent än aldrig.

Men det såg lite lustigt ut att sånglärkorna även satt (stod?) och gick omkring rätt mycket på snön. Det fanns trots allt en del barmark på åkrarna. Men, när jag väl kikade ner på snön insåg jag att det faktiskt kröp omkring en hel del småkryp i den smältande snön. I alla fall jag blev förvånad! Sånglärkorna hittade en del mat i snön! Jag har hört talas om massförekomster av hoppstjärtar uppe på snö tidigare så jag blev väldigt glad när jag upptäckte att det kröp hoppstjärtar precis över hela snötäcket. Kanske två hoppstjärtar per kvadratmeter. Men det är många kvm på en åker!

Hoppis

En hoppstjärt (Isotoma riparia). I Sverige lever c:a 170 olika hoppstjärtsarter. Detta pyttiga lilla djur är c:a 2-3 mm långt. Det här är samma yta på snötäcket som sånglärkan i bilden ovan står på (samma med de övriga bilderna).

Jag vet inte vilken eller vilka arter som var uppe och traskade på snön. Det är lite svårnycklat, skulle gärna haft bild på hoppgaffeln. Alla liknar Entomobrya-arter men saknar de distinkta tvärbanden på ryggsidan. Men men. (Har nu fått tips från bl a Arne Fjellberg, hoppstjärtsexpert, att det är just arten Isotoma riparia som var ute och gick på snön.)

Hoppis

Hoppstjärt igen. Fint ludna!

Hoppstjärtar är lite märkliga. De har fantastiskt antifrysmedel i kroppen så de inte sprängs när vattnet i deras celler fryser. Jag såg hoppstjärtar springa på en trädstam i januari i år, i -8 grader.

Hoppis

Storlek och attityd, inte alltid hand i hand.

Kul ändå att djur på 2-3 mm kan se så morska ut! En annan rolig sak med att ligga och bli dyngsur på blöt snö var att det fanns andra gobitar att finna. Som en riktigt trött och kall spindel. Den hade inte alls samma tempo i kroppen som de många gånger mindre hoppstjärtarna.

Spindel i is

Kall spindel i is.

Det roliga är att alla bilder tagna ovan är på djur som gör sin egen grej, inga djur är petade på eller flyttade. Men ljuset är helt artificiellt. Trots solsken är alla bilder (utom lärkan) tagna med blixt, en diffusor och Canons MP-E 65mm objektiv. När värmen luckrar upp snötäcket bildas mängder av gångar mellan marken och snötäcket, i dag var det full fart på småkryp som verkade vilja upp i solskenet. Några hamnade i sånglärkornas magar, om de var större än de minimala hoppstjärtarna.

Avslutningsvis är det väl på nå’t sätt symptomatiskt för år 2013 att man skriver ett blogginlägg, nästan i mitten av april, när alla bilder är helt fria från spår av grönt. Bilderna består helt av djur och is!

Edit. Var tvungen att lägga till en iskommentar.

Edit. Lagt till rätt artnamn.

Ett svar till “Förväntade och förvånande vårtecken

  1. Pingback: Isotoma riparia, inget annat! | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s