Grönlandschock på Lidingö!

Folk i Stockholmstrakten som gillar fåglar vädrade morgonluft imorse när en vitvingad trut helt plötsligt stod på isen i Breviks hamn, på Lidingö. Vitvingade trutar är inte illa i Stockholmstrakten. Detta hände även 2002 och 1990 och några gånger innan dess. Så det är till och  med ovanligare än att en stockholmsklubb går och vinner herrallsvenskan i fotboll, och det händer banne mig inte ofta!

Trut

På språng. Lidingö bjöd på Grönlandsatmosfär med isflak i miniatyr.

Vad gör en dryga halvåret gammal vitvingad trut på Lidingö? Till skillnad från Lennart Hellsnings siste mohikan red den inte på fasanen dit, och inte heller ville nog truten åt ”äkta danska wienerbrön, bakade på Lidingön”. Vitvingade trutar häckar på Grönland och i norra Kanada och övervintrar lite söderut, t ex runt Island. Jag har sett några i Reykavik på våren. De har också setts regelbundet på västkusten, men betydligt mer sällan på Östersjösidan av Sverige.

Vitvingad trut

Fjädrarna är exceptionellt tjusiga på vitvingade- och vittrutar. Småfjälliga med svaga kontraster. Till skillnad från alla trutar som normalt flyger runt inom Sveriges gränser har vitvingade (och vit-) trutar inget svart på sina vingspetsar. Arktiskt ljusa och tjusiga.

Men idag stod den där, i Breviks småbåtshamn. Gillar man trutar så är det en flott trut. Jag drömde om vitvingade trutar när jag försökte förstå hur lätt det var att se skillnad på dem och vittrutar. Deras fjäderdräkter är i princip identiska men vittruten ser grov, elak och lite ”grisig” ut med sin grova näbb och små ”grisögon”, medan vitvingade truten är tjusigare, gulligare, mer som en överväxt elegant arktisk fiskmås. Fint var det idag i alla fall, på Lidingön.

Vitvingad trut

Stående så som man drömt om den sedan man stirrat sig mätt på de gamla svartvita bilderna (sid 312-316) i Grants gamla klassiska bok ”Gulls: a guide to identification” från 1982. Vitvingade truten kommer direkt efter andra arktiska gobitar som ismås och vittrut.

När våren aldrig kommer och när minusgraderna envist håller i sig är det skönt att det finns några små fördelar med ett liv vid 57 grader nord. Vitvingade trutar skulle vara stört omöjliga att få se om man nu skulle hänga i värmen i Rom eller Madrid…

Annonser

4 responses to “Grönlandschock på Lidingö!

 1. Hej
  Hr båt nere i Breciks hamnen och kom i kontakt med din blogg när jag sökte på den Pippi (Vitvingad Trut) som så mpnga har varit nere i hamnen dom senaste veckorna och tittat på.

  Helt Fantastiska bilder!!!!!
  Kikade även på ditt gallery imponerande.

  Jon

 2. Pingback: Fisktärna och Bolinderska palatsets markiser | Bild & Naturhistoria·

 3. Pingback: Gråtrutar i gråväder | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s