Djur vid Råstasjön IV

Jag bor i centrala Stockholm och åker blotta sju kilometer norrut från T-centralen och landar i en vildmark i miniatyr. Här finns plats för stora djur och små djur. Inne i snåren står rådjur och gömmer sig. Stora djur som kan väga nästan 40 kg. Jag vet inte hur många rådjur som bor här, men har man tur kan man se sex sju stycken komma fram till fågelmatningen i nordväst, nedanför tennishallen. Jag vet barn som inte trott sina ögon när de suttit och kikat på småfåglarna vid matningen när en flock (!) rådjur smyger ut ur snåren för att äta morötter och potatis djurvänner lagt på marken. Många skolklasser guidas runt här och får uppleva både stort och smått.

2 rådjur

Två rådjur. En del av Råstasjöns vilda sida.

Men man ser inte rådjur varje gång eftersom de gärna gömmer sig när människoströmmen är strid under dagen. Då är det betydligt enklare att se gulsparvar smyga omkring, flaxa runt och ibland sitta lugnt och äta.

Gulsparv

En fågel ofta ansedd oansenlig men väldigt vacker om man kommer nära; en gulsparv. De är mycket vanliga runt fågelmatningen i nordväst. Ofta kommer de smygande från vänsterkanten under snåren, lite råttlikt som vore de koltrastarnas streckade ungar.

Även om det vid Råstasjön är unikt enkelt att promenera nära fåglarna blir de ännu vackrare om man kommer riktigt nära, det gör man med kikare. Så, varför inte ta med kikare nästa gång du går till Råstasjön! Inte bara gulsparvar och grönfinkar blir finare i kikaren, i princip allt blir vackrare genom lite schysst optik!

Grönfink

Få fåglar i Sverige ser så arga ut som grönfinkar. Den här ser kanske mer funderande ut. Men just den här grönfinken tror jag varken var arg eller speciellt fundersam. Jag tror den mest spanade på skatan som precis flög över.

En annan vanlig fågelart som nu i första veckan av mars riktigt rejält kommit igång med vårsången är grönfink. Likt svalor kan de på lätta vingar sväva runt ovanför trädtopparna djyppandes och djschuäandes. Storleksmässigt är de små i jämförelse med ett rådjur på 35 kg. Men som småfågel är de nästan obehagligt kraftfulla och uppumpade med pondus. Vid bråk har de inte lika mycket för sig som de mer bekanta talgoxarna som kan hota med utspretande vingar, platt hjässa, tjurnacke, slipsvisning med näbb upp etc. Bråkar en grönfink öppnar den näbben, lutar sig fram och ser bara riktigt hotfull ut.

GÄSMY

Nere i det oljiga vattnet letar gärdsmygen insekter, larver och kanske gråsuggor.

I en annan drömvärld smyger gärdsmygar omkring. I snåren kring vattenrallen på nordsidan svirrar två gärdsmygar omkring. Omöjliga att se om man inte vet om att de kan finnas där. Det är den nästminsta fågeln i Sverige, efter kungsfågel. På knappa 10 g väger en gärdsmyg in. Lägger man ihop en sisådär 3 000 gärdsmygar blir det lika tungt som ett rådjur. Denna dag var det här minsta djuret jag såg vid Råstasjön.

2 responses to “Djur vid Råstasjön IV

  1. Pingback: Såhär kan du rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg·

  2. Pingback: Påskevangelium för Råstasjön | Calandrellas blogg·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s