Vattenrallen säger: ”Rädda Råstasjön!”, men vet inget om lokalpolitik.

Idag klockan 10 och 15 fågelguidades det runt den hotade Råstasjön. Hotet består av att Solna i en översiktsplan vill bygga 1 800 bostäder, majoriteten innanför strandskyddad mark, invid kanske Sveriges rikaste urbana slättsjö. Bilder nedan är tagna idag.

Råstasjön

Inför guidningen. Magnus Enquist står och samtalar om Råstasjöns framtid med Anders Ekegren, lokalpolitiker (fp). Kul att (fp) var nyfikna och kom med flera personer på guidningen. ”Rädda Råstasjön!” säger Magnus. Notera prickarna i bakgrunden, sjöns hägrar, idag 69 stycken enligt Hasse Ivarsson.

Fågelguidningen idag, ledd av Leo Rudberg, Hasse Ivarsson, Magnus Enquist och mig, handlade om att både informera om hur unik Råstasjön är, samtidigt som Solnas byggplaner togs upp. Magnus Enquist startade med att berätta om biologisk mångfald. Råstasjöns mångfald representas i stor del av fåglar,  181 arter har setts vid sjön och över 50 arter lever här och får ungar på sommaren. Men Magnus tog också upp att mångfald är så mycket mer, strandskogens liv, musslor, kransalger, trollsländor, och mer. Men, till skillnad från fågellivet som är välkänt, vet vi inte mycket om vad som växer på sjöns botten eller om det kryper, smyger eller simmar omkring fler rödlistade arter i sjön. För övrigt har Magnus, tillsammans med Naturskyddsföreningen, startat upp en fågelguideverksamhet för skolbarn vid Råstasjön.

Hasse

Hasse Ivarsson, klassisk Solnaskådare, berättar hägrarnas historia.

Efter Magnus tog Hasse Ivarsson över och berättade den goda historien om hur det kommer sig att strax under 100 hägrar väljer att bo mitt i stan vinter ut och vinter in. Han fortsatte sedan med att trycka på värdet av skogen längs nordsidan. Försvinner skogen försvinner Råstasjöns särprägel och dess mångfald. Där har Solnas natur fått spel, kan man säga. Varför då? Jo, där bor vita blåsippor. Mycket sällsynt!

Leo

Leo berättar om Solnas planer. Genomförs dessa är det adjöss med den biologiska mångfalden i Råstasjön. Då blir det parkdamm istället för eutrof slättsjö. Ett hornborgarsjön i miniformat. Leo säger: ”Rädda Råstasjön!”.

Sist ut innan fågelpromenaden startade pratade Leo om Solnas planer. Leo Rudberg är en av initiativtagarna till nätverket Rädda Råstasjön som informerar, driver på och planerar inför ett stopp av byggplanerna och ett framtida naturreservat i området. Följ dem på Facebook vettja. Han tryckte hårt på att Rädda Råstasjön vill att all planerad bebyggelse i Råstasjöns strandskog bör stoppas. Även i den värdefulla nordvästra delen, en viktig spridningskorridor mot Järvafältets stora gröna områden. Spridningsmöjligheter, samt storleken, har stor betydelse för grönområdens biologiska värden.

Vattenrall

”Rädda Råstasjön!” sa vattenrallen idag.

Efter att ha sett årets första ringduva traskade vi bort mot fågelmatningen där grönsiskor, grönfinkar och talgoxar sjöng. Trots att kvinnan, vars namn jag glömt, gick in i skogen och gjorde ett tappert försök att hämta den lokala rådjursstammen, kammade vi noll på däggdjur idag. Men, det här tycker jag är riktigt häftigt, vi kommer gående till nästa matning där vattenrallarna övervintrar, 50+ bullriga vuxna och ett lugnt barn, så står vattenrallarna där. En norr om vägen och en söder om vägen. Säg den fågellokal i Sverige där du kan leverera vattenrall på beställning! Lars Epstein, på DN, skriver bland annat om vattenrall i dagens rapport från guidningen.

Rall och man

”Rädda Råstasjön!” säger vattenrallen. ”Rädda Råstasjön!” säger fågelfotografen. Det här var roligt, första gången jag sett en vattenrall springa över vägen!

Apropå vattenrall så hände det bisarra att det lilla karismatiska djuret sprang full fart över vägen när jag gick tillbaka efter guidningens slut. Det här är djurunderhållning på högsta nivå! I det vilda.

Avslutande ord

Avslutning vid smådoppingen i nordost. Friends arena och kranar en bit bort. Smådopping, vigg och storskrakar nära i sjöns andra vak.

Efter rallsuccé avslutades guidningen vid vaken i nordöstra delen. Där har det i över en månad legat en liten smådopping (se här om tidigare möte med doppingen). De tre hotade arterna, silltrut, brunand och mindre hackspett nämndes och jag är fascinerad av hur dessa arter funnit sin plats här, mitt i betongen!

Sen hade vi nöjet att träffa en liten flock med Sveriges kanske argaste änder. I alla fall om man dömer hunden efter håren.

Vigghanne

Vigg med en dålig hårdag? Men denna vigghanne sa i alla fall: ”Rädda Råstasjön!”.

Oftast ser vigghannarna argast ut. Men idag tog nog denna hona priset.

Vigghona

”Rädda Råstasjön, annars!” sa vigghonan hotfullt och slängde med näbben.

Jag undrar vad som kommer hända med Råstasjön. En sak är i alla fall säker, det är många som värderar Råstasjöns gröna värden mycket högt.

11 svar till “Vattenrallen säger: ”Rädda Råstasjön!”, men vet inget om lokalpolitik.

  1. Pingback: Som ”stolt hycklare” är jag glad över den guidade fågelvandringen vid Råstasjön | Frösundaliberalen·

    • Tack själv. Kul att både du och Anders kom! Det var en riktigt lyckad dag tycker jag. Kan också berätta att igår, när Magnus guidade en skolklass, svoschade ett duvhökspar förbi på nära håll, samtidigt som en korp och en fjällvråk (!) flög högt över barnen. Allt vid fågelmatningen i nordväst!

  2. Hej Johan! Fantastiskt fina bilder, och tack så jättemycket för en storartad guidningsinsats! Toppen! 🙂

    Jag länkade till inlägget (publicerade förstås inte själva bilderna) från Nätverket Rädda Råstasjöns Twitter-konto. Hoppas det var okej!

  3. Pingback: Skriv ett mejl – rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg·

  4. Pingback: WOW – 250 demonstrerade för Råstasjön! | Calandrellas blogg·

  5. Pingback: Såhär kan du rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg·

  6. Pingback: Som ”stolt hycklare” är jag glad över den guidade fågelvandringen vid Råstasjön | Frösundaliberalen·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s