Urbant naturreservat i Solna?

Goda nyheter idag från Solnapolitiker angående Råstasjöns bevarande. Anders Ekegren skriver på sin blogg och Peter Edholm på sin blogg om ett förslag att göra Råstasjön, och Lötsjön (!), till ett sammanhängande naturreservat. Det vore fantastiskt häftigt med ett naturreservat med så höga naturvärden mitt i en av Sveriges mest tätbefolkade delar .

Smådopping

Smådopping skakar loss efter putsning av fjäderdräkten. Råstasjön, februari 2013.

Jag har tidigare nämnt en smådopping som rastat under vintern i Råstasjön här. Smådoppingen äter kopiösa mängder fisk och att den fortfarande övervintrar där tyder på att det är rikligt med både aborrar och smågäddor kring vaken i nordöstra delen.

Häger

En häger kommer inflygande över Råstasjön.

Ingen som promenerar runt Råstasjön på vintern kan undgå skådespelet med 40 till 50 hägrar som kuckilurar vid vaken i sydväst. Många fotograferar, andra matar och mängder av skolbarn fågelguidas här.

Skrattmås

En skrattmås hotar. En vanlig fågel som sätter prägel på sin miljö. Just den här skrattmåsen blev inte fotograferad vid Råstasjön utan inne i Stockholm.

Men det är inte bara vinterfåglarna som gör Råstasjön spännande. Under häckningstider finns en stor skrattmåskoloni där det häckar uppemot 400 par som med sin blotta närvaro gör att andra arter, som doppingar och änder, trivs i skyddet skrattmåskolonin utgör. Allt det här ynka 7 km från Stockholms mitt, T-centralen. Att se ett naturreservat växa fram här skulle vara oerhört spännande som tusentals människor skulle kunna njuta av, vecka efter vecka, år efter år.

Jag håller tummarna att förslagen blir till verklighet.

Edit: Rättade ett litet sakfel och ett litet stavfel. Tack Peter Edholm.

9 svar till “Urbant naturreservat i Solna?

 1. Johan,

  Kul att du uppmärksammar vårt initiativ till att bilda kommunalt naturreservat vid de båda sjöarna. Vi kombinerar ju detta med att vi vill begränsa den planerade bebyggelsen så att man inte inkräktar på strandskyddat område. Därtill är vi mycket tveksamma till bebyggelse i ”midjan”. Alltså öster om tennishallen där avståndet mellan spårområde och sjö är som minst. Det är ju i den ”sumpmarken” många av fåglarna häckar och/eller söker föda.

  Peter

  • Kul att ni föreslår att göra något fint av ett så populärt och ovanligt område! Håller med om att skogen är nyckeln till områdets rika värden, både för människor och djur! Staden försvinner verkligen när man går in i svampskogen, det känns rätt vilt och man känner inte alls av att bara hundra meter bort ligger 25 parallella järnvägsspår! Lycka till med förslaget/Johan

 2. Pingback: Skriv ett mejl – rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg·

 3. Pingback: WOW – 250 demonstrerade för Råstasjön! | Calandrellas blogg·

 4. Pingback: Såhär kan du rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg·

 5. Pingback: Påskevangelium för Råstasjön | Calandrellas blogg·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s