Ugglor. Vem kan motstå ugglor?

Ibland har man tur som, så att säga, gränsar till Norrland. För två år sedan var det så gott om sork i stora delar av Norrland att det formligen rann ner lappugglor i mellersta och södra Sverige. Lappugglor går inte av för hackor. En blev månadens bild förra året i april (här på jlind.se).

Hökuggla

En hökuggla, alldeles vild, ej matad. Satt vid vackra Sandemar i söndags. Vindögd? (500mm, f/5,6, 1/400 s, ISO1250.)

Nu, sedan en tid tillbaka, sitter det hökugglor i var och varannan buske. Vem gillar inte ugglor? Är det Sveriges mest karismatiska grupp fåglar? Den här träffade jag igår.

Annonser

3 responses to “Ugglor. Vem kan motstå ugglor?

  1. Rasande härlig bild. Ugglor är läckra, de har så uttrycksfulla ansiken. Eller, sådana ansiken att vi människor lätt läser in uttryck i dem.
    Jag talade en gång med en fågeltämjare i England om ugglor. I England är det tillåtet att hålla ugglor och rovfåglar som husdjur vilket mest är ett otyg eftersom de är svåra att sköta. Men fågelshower är vanligare än i Sverige, och mannen jag talade menade att ugglor är de mest korkade fåglar han jobbar med. Inte så att de var ovilliga att lära sig, utan att jämfört med falkar hade de lite svårt att fatta. Anekdotiskt men kul om vishetsens fågel.

    • Tack för kommentaren! Och jag håller med, ugglors ansikten är väldigt tilltalande och lätta att identifiera sig med.

      Apropå ugglors dumhet är det alltid lurigt att komma åt vad dumhet är. Ur en djurtränares perspektiv är det alltid svårt att träna fåglar som inte gör så mycket, eftersom vid träning behöver man som tränare beteenden att belöna. Så, jag förstår att en uggla kan vara svårtränad. Den här hökugglan satt stilla i c:a fyra timmar den här dagen. Det skulle vara en mardröm att ha en träningssession under den tiden. Men, får man bara ugglan att bete sig går den lika bra att träna som vilken falk som helst, de saknar inte inlärningsförmågor!

  2. Pingback: Morgonuggla | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s