En båt, en mås. En svan, en vass. En gråhäger i gråväder.

Det är lätt att fastna i repetition, att upprepa sig. Efter att mitt förra inlägg lästs av förvånansvärt många människor så har jag funderat på att repetera mig och skriva mer om vargar. Det finns mycket intressant att säga, rent vetenskapligt, om vargar.

Men istället för att upprepa vargfrågor tänkte jag istället skriva om upprepning av ett mer estetiskt slag, av färger i bakgrund och huvudmotiv som i hägern nedanför. Flott när samma blå gråfärg som dominerar hägerns kropp också går igen i bakgrunden. Hägern fotad vid Råstasjön, Sveriges i särklass bäst vinterfotoplats för vilda hägrar. Bilden tagen med 500 mm + 1,4x förlängare på 1/400 s, ISO1600 vid f/9 för att få skärpa över hela hägern.

Gråhäger

En häger vid Råstasjön, januari 2013.

Ibland kommer repetitionerna lite mer tursamt. Som när en knölsvan, kläckt i somras, landar intill där man ligger på isen. Den kommer med en fjäderdräkt som perfekt matchar bakgrundens snöiga vintervass.  Ibland är ungfåglarna, med sin ”mindre perfekta” färgteckning, snyggare, den fläckiga unga knölsvanen blir roligare att titta på än en perfekt enfärgat vit vuxen. Eller?

Svan

Knölsvansunge, den kläcktes alltså i somras och är blotta halvåret gammal. Största bländare, f/5,6 för skärpa i rörelsen gav 1/1000 s vid ISO1600, också denna med 500 mm + 1,4x förlängare.

När fågeln är så sällsynt vacker som en fiskmås kan det vara svårt att hitta färgrepetitioner i naturen. Som tur var är Slussen i Stockholm full av båtar. Här hade jag turen att hitta fiskmåsens gula näbb, röda ögonring, svarta öga, gapets orange och fjädrarnas vitgrå färg på en båts skrov i bakgrunden. Skulle köpt en lott den dagen kanske?

Fiskmås ropar

Ett underbart skärgårdsljud som ljuder över Slussen i Stockholm vår- och sommardagar. Här med brännvidd på 400 mm, ISO1600, 1/4000 s vid bländare f/5,6.

Upprepningar och repetitioner, det kan vara bra, oavsett om det handlar om miljövård, vargdebatt eller fotografi. Det är inte heller så dumt att det kommer en fredagkväll, varje vecka, året runt, det blir liksom inte tjatigt. Trevlig helg!

Annonser

2 responses to “En båt, en mås. En svan, en vass. En gråhäger i gråväder.

  1. Pingback: Fisktärna och Bolinderska palatsets markiser | Bild & Naturhistoria·

  2. Pingback: Djur vid Råstasjön VI: Sommar och Frasse terroriserar | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s