Djur vid Råstasjön II

Jag tänkte fortsätta skriva om djur som lever i och vid Råstasjön. Tycker du sjöns miljö är värd att vårda kan du kolla in den här namninsamlingen. Nu till dagens Råstasjö-djur.

Det är en snorklande fågel som ofta ses i Råstasjön. Man ser ofta storskrakar simma omkring, likt en snorklare, med huvudet nere i vattnet. De gör just som en snorklare, kollar efter fisk. Och för att storskrakar ska trivas krävs mycket fisk, helst omkring decimetern stor. Vintrarna är de inte speciellt romantiska utan då vill de mest ha fisk. Det roliga är att Råstasjön har tillräckligt med fisk för att ett antal storskrakar ska kunna övervintra i sjön, flott!

Storskrakehanne

Vassa tänder och välkammad frisyr hos denna storskrakehanne som valde att övervintra i Råstasjön. Honorna har snyggare frisyr.

Avslutningsvis kan man ju fråga sig om det finns något spektakulärt och lite publikfriande att nämna angående storskrakar? En fiskätande fågel är kanske inte direkt uppseendeväckande tycker man kanske. Men jo, dessa djur är kända för att vara ruskigt snabba i luften. I en konferensartikel från 2002 av Moon & Moon (konferensen Radar 2002) nämns gamla data då man uppmätt hur snabbt en flock storskrakar flög när de var på väg inför landning, 43 m/s. Det låter visserligen rätt mycket, men om vi gör om det till km/h så blir det mycket mer imponerande, till och med chockerande hela 155 km/h!

Kul tanke att storskrakar kan dra omkring i drygt 150 knyck när de glider ner över nybyggda Friends arena på väg in till den märkligt rika lilla slättsjön Råstasjön för att fylla magen med fisk.

4 svar till “Djur vid Råstasjön II

  1. Ping: Skriv ett mejl – rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg·

  2. Ping: WOW – 250 demonstrerade för Råstasjön! | Calandrellas blogg·

  3. Ping: Såhär kan du rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg·

  4. Ping: Påskevangelium för Råstasjön | Calandrellas blogg·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s