Inte bara en guldbagge, en ädelguldbagge!

En guldbagge väger 1,2 kg, Sveriges tyngsta skalbagge?

Guldbaggegalan är en given kulturhöjdpunkt vars namne är en given naturhöjdpunkt. Men vad är en guldbagge? Egentligen? Guldbaggar är något så ovanligt som stora skalbaggar som flyger med de hårda täckvingarna nedfällda. Alla andra av våra svenska skalbaggar flyger med täckvingarna uppfällda som orörliga extravingar.

G. nobilis

Ädelguldbagge (Gnorimus nobilis) knatar omkring på en ek i Halltorps hage, Öland.

Vissa guldbaggar är riktigt vanliga som den gräsgröna guldbaggen (länk till wiki-sida) medan andra guldbaggar, som ädelguldbaggen, är rödlistade och hotade (länk till rödlista). Ädelguldbaggar vill ha gamla ekar (som många andra arter), larverna bor där.

Hur många ädelguldbaggar går det då på en filmgaleguldbagge? Jo, om vi antar att en ädelguldbagge väger c:a 1 g (verkar inte helt orimligt enligt den här pdf-filen) så går det hela 1 200 ädelguldbaggar på en filmguldbagge. Med tanke på att småkryp inte alltid är så populära kanske fler på kvällens gala vill ha en tung guldbagge istället för 1 200 stycken 1-grams guldbaggar. Fast en sak är säkert, många fler människor har suttit med tunga guldbaggar i knät än 1 200 ädelguldbaggar. Dessutom är det nog säkert att fler människor har sett en stor fet tung filmguldbagge än en ädelguldbagge, men, fast då… (det här kan fortsätta alldeles för länge så jag avslutar istället. God natt!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s