Svart gråekorre vanlig i Sverige!

Ibland har jag hört diskussioner där någon undrat om inte den amerikanska gråekorren finns någonstans i Sverige. Aldrig har jag däremot hört en säker rapport om en levande vild gråekorre i Sverige. Men, här är ett kul citat från Wikipedia (12/1 2013):

”The black squirrel is a melanistic subgroup of the Eastern Grey Squirrel. They are common in the Midwestern United StatesOntarioQuebec, parts of the Northeastern United States and Britain and Sweden.”

Svart gråekorre

Svart gråekorre, blev vanlig i Sverige av en Toronto-bo 25 augusti 2012! Just den här filuren träffade jag i oktober 2010 i Fort Greene Park, Brooklyn NY.

Jag undrar hur det gick till att denna svarta, melaninstinna variant av gråekorre (en amerikansk ekorrart) ansågs så vanlig i Sverige att det var dags att skriva om det på Wikipedia. Tittar man i loggen ser man att en anonym förmåga från Toronto i Kanada tyckte den 25 augusti att det här är ett vanligt djur i Sverige.

Så kan det gå! Jag undrar hur länge den ska vara vanlig i Sverige. Eller är det en profetia?

Uppdatering 16:59 13/1 2013: Klockan 22:05 igår kväll ändrade användaren Jssfrk så nu har denna art försvunnit från den svenska faunan! Det fina med Wikipedia är att det är så dynamiskt! http://en.wikipedia.org/wiki/Black_squirrel

Edit: Fixade stavfel och la till platsinfo i bildtext.

Annonser

2 responses to “Svart gråekorre vanlig i Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s