Snatter, tjuvar och banditer [repris från 1/11 2011]

Råstasjön är något så ovanligt som en fin fågelsjö där det häckar rödlistade arter som mindre hackspett och brunand. Nu hotas råstasjön av ytterligare exploatering (läs här). Här kommer ett äldre inlägg som visar drama som utspelar sig varje höst i denna unika miljö.

__________

För att ligga mitt i Solna, intryckt mellan E4 i öst, E18 i norr, Frösundaleden i syd och hela självaste Sundbyberg i väst, är Råstasjön en fågellokal av rang. Kanske en av Sveriges roligaste vattenrallokaler dessutom! Hur som helst tänkte jag att snatteränderna som hängt där ett tag var värda att förevigas. För trots vattenrallar, överflygande duvhökar och stora mängder hägrar är det så klart lite av en park. En fågeldamm långt borta från vildmarkens romantik med promenadglada Solnabor ett par meter bakom fötterna när man ligger i högar av vitkindad gåsbajs för att få en låg och fin kameravinkel. Inte helt olikt de mindre angenäma delarna av en sommarhet kohage. Men med lite tur finns det alltid en möjlighet att se något som överraskar en. Det hände mig den här morgonen, för mitt bland dreglande brödtiggande gräsänder pågick ett spel med ombytta roller som jag aldrig tidigare sett.

Dreglande gräsand

Dreglande gräsand i en höstfärgad Råstasjö i söndags.

Det gäller snatteränder. De är väl de mest harmlösa bland änder. Runt gulligt huvud. Attackerar aldrig matande entusiaster. Är sällan ”för många” så folk blir irriterade. Men denna morgon när jag kom fram märkte jag att snatteränderna, så att säga, tagit rygg på varsin sothöna. Sothönsen fick däremot sitt dåliga rykte när det upptäcktes att dessa banditer ibland kan döda ungar vilket filmats och visats i naturdokumentärer – det ser onekligen grymt ut på film (länk till Youtube-klipp).

Sothöna

Inte alltid populär, men denna dag ett offer för snatteränder.

Varför blir det så här?

Sothöna och snatteränder

Så här såg det ut. Överallt. En till två snatteränder per stackars sothöna.

Hur som helst. Varför blir det så här? Jo hela alltet går ut på lättja och sparsamhet med energi samt en gnutta går det så går det. Snatteränder dyker inte, och om maten är för långt ner kommer de inte åt den. Sothöns dyker. Om då snatteränderna kan stjäla maten sothönsen plockar från botten så är väl deras liv helt enkelt toppen!

Snatterand

En stjälaglad [sic] snatterand, hona, som inväntar det sothönan dyker upp med.

Så snatteränderna låg lugnt och stilla och väntade på att sothönses skulle komma upp med något kransalgsliknande. Det var något komiskt över det hela. Det var en dramatisk scen utan så mycket drama. Sothönsen bråkade inte så mycket. Snatteränderna var inte speciellt aggressiva utan allt gick rätt lugnt tillväga.

Snatterandhanne

Hannen ligger bokstavligen på ytan och tittar ner för att se var sothönsen dyker upp.

Då frågar man sig om det här är något väldigt ovanligt? Eller hur! Har jag legat där i vitkindade gåsbajset och bevittnat något unikt? Litteraturkoll vid hemkomsten visar att så här gör just de gulliga och harmlösa (?) snatteränderna. När käket tar slut på grunt vatten lämnar de antingen rastplatsen eller övervintringsplatsen eller så stannar de kvar, om det finns sothöns, som så att säga löser problemet med alltför djupa vatten. Och snatteränderna i Nordamerika är inte sämre. Där stjäler de ifrån de amerikanska sothönsen. Snatteränderna som tjuvar (kleptoparasitism enligt vetenskaplig jargong) – en lite annorlunda söndagspredikan ute i det vilda Solna!

Snatteränder och sothöna.

Inte alltid lätt att vara ensam sothöna mot tjuvaktiga snatteränder.

Ett svar till “Snatter, tjuvar och banditer [repris från 1/11 2011]

  1. Pingback: Inte dum som en gås, smart som en gås | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s